Rólunk

Print pagePDF pageEmail page

A Szent Ferenc Állatotthon és története – Több mint puszta menhely

„Nem menhely!” – tiltakozott rendszeresen Merza Henriett, amikor tevékenységéről kérdezték. A menhely szó ugyanis a legtöbb embernek szűk ketrecekben sínylődő, nyomorult ebek hadát idézi. Merza Heni állatotthona azonban más volt már a kezdetekkor is: egy hatalmas, körbekerített tanyán szabadon éldegélt majdnem (sőt, olykor több, mint) 300 kutya az ócsai tájvédelmi körzet homokbuckás akácerdeje közepén. Kicsi és nagy kutyaházak és sok-sok farokcsóváló kutya mindenütt – együtt, egy nagy területen. Csak azokat a kutyákat tette „szeparé”-ba, akik egyáltalán nem jöttek ki a többi ebbel. Akiknek nem sikerült új családot találni, élhettek a tanyán életük végéig – szeretetben, nyugalomban. Heni minden kutyának nevet adott és minden egyes négylábút emberszámba vett.

regi5

A 300 fős tanyát korai tragikus halála miatt két fiatal lányára, Ritára és Henire hagyta, akik azóta is folytatják édesanyjuk munkásságát.

regi3

1995 óta működik az alapítvány hivatalosan is, de az otthon már 1991 óta létezik a kis ócsai tanyán. A Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány szinte kizárólag adományokból él. A senkinek nem kellő, elárvult, olykor testileg-lelkileg sérült kutyáknak ad átmeneti vagy végleges otthont. Minden kutyát oltva, féregtelenítve, mikrochippel ellátva és – anyagi lehetőségeihez mérten – ivartalanítva ad örökbe. Sajnos a létszám csökkenése nem a magyarországi állattartási morál javulásának köszönhető: ma már „csak” 70 kutyának tud otthont nyújtani a tanya – az anyagi keretek szűkössége miatt.

tapmancsnak5

2009-ben az alapítvány keretei között elindult az agár fajtamentés is – Merza Henriettnek mindig is különösen sokat jelentett ez a fajta kutya és ezt lányai is „megörökölték” tőle. Agár, whippet és azok keverékei sokaságának adott menedéket és talált remek, új otthonokat az alapítvány az elmúlt évek során. – az agarakkal együtt évente 150-200 kutyát juttat új otthonokba.

tanya_elol

Az állatotthon munkája bizonyítottan jelentős és nélkülözhetetlen. Ehhez azonban a lakosság segítsége feltétlenül szükséges: az emberek segítsége nélkül nem tud fennmaradni a tanya. Ezért kérjük, ha teheti, segítse az állatotthont! A támogatási lehetőségek tárháza áll a segíteni vágyók rendelkezésére:

Bankszámlaszám: Erste bank: 11991102-02149699-00000000

Adó 1% felajánlásával is segíthet! adószám: 18078477-1-13

Webshopunkban számos támogatós terméket találhat

KÖSZÖNJÜK A SEGÍTSÉGÉT!

 

“Az állatok védelmében, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy kivert kutyák lettek, hanem az emberek, akik odajuttatták őket!” – Merza Henriette –

http://www.youtube.com/watch?v=5qBpdUn2czk&feature=player_embedded